4 april 2019

Leerdoeldenken en leerlingdoelen

Als niet de methode, maar leerdoelen het startpunt van je onderwijs vormen, spreek je van leerdoeldenken. Door leerdoeldenken krijg je meer invloed op je eigen onderwijsprogramma en kun je vaker aandacht besteden aan onderwerpen die jij en je leerlingen belangrijk vinden. Werken vanuit leerdoelen is de basis om thema’s zoals differentiëren, didactisch coachen en modulair werken daadwerkelijk vorm te geven.

Leerdoelen
Als je het in het onderwijs over leerdoelen hebt, dan het gaat het meestal om een mix van:
- landelijk opgestelde doelen (SLO)
- kennis en vaardigheden die de school belangrijk vindt
- kennis en vaardigheden die de sectie/vakgroep belangrijk vindt.

De leerdoelkaarten van het SLO bevatten concrete leerdoelen per vak en het bijbehorend beheersingsniveau oplopend van vmbo-bb naar vwo (zie leerplaninbeeld.slo.nl). De leerdoelkaarten zijn bedoeld voor docenten, niet voor leerlingen. Als een school kiest voor leerdoeldenken, dan is het bijna noodzakelijk dat de SLO-leerdoelen vertaald worden in leerlingentaal.

Leerlingdoelen
VO-next heeft speciaal voor scholen die aan de slag willen met leerdoeldenken, de leerdoelenmodule ontwikkeld. In de leerdoelenmodule zijn de SLO-leerdoelenkaarten beschikbaar. Met een kopie van deze leerdoelenset kan een vakgroep met behulp van de leerdoelenmodule, een eigen leerdoelenset maken door deze naar eigen inzichten aan te vullen en/of aan te passen. Ook is het mogelijk om een geheel eigen raamwerk van leerdoelen aan te maken. Hoe het resultaat er uit kan zien, zie je in de twee voorbeelden hieronder:

Aan de slag met de leerdoelenmodule
De leerdoelenmodule vind je via deze URL www.vo-next.nl/leerdoelenmodule. Voor je aan de slag gaat met de leerdoelenmodule is het verstandig om eerst de workshops ‘Werken met Leerdoelen’ te volgen. Meer info op www.onderwijsarena.nl en op www.vo-next.nl - ondersteuning.

Contact
VO-next (www.vo-next.nl)
Alien Siero en Emily de Graaff
 0575-549681
 info@vo-next.nl