vmbo-(k)gt 1
Overige
vmbo-(k)gt
1
2
3
4
havo-vwo
1
2
01
02
03
04
05
06
Practica
Alles lj1
Extra
Voortgang
Inloggen
Spijsvertering en ademhaling
Inleiding
Planning
Van cel tot organisme
Van cel tot organisme
Eindproduct-Beoordeling
Leerdoelen
Werkwijze
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Begrippenlijst: Van cel tot organisme
Spijsvertering
Spijsvertering
Eindproduct-Beoordeling
Leerdoelen
Werkwijze
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Extra: lvoorl
Begrippenlijst: Spijsvertering
Verschillende eters
Verschillende eters
Eindproduct-Beoordeling
Leerdoelen
Werkwijze
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Begrippenlijst: Verschillende eters
Ademhaling
Ademhaling
Eindproduct-Beoordeling
Leerdoelen
Werkwijze
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Stap 6
Extra: lvoorl
Begrippenlijst: Ademhaling
Extra: Nier te koop
Extra: Nier te koop
Eindproduct-Beoordeling
Leerdoelen
Werkwijze
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Thematoets
Thematoets: Spijsvertering en ademhaling
Afsluiting
Eindopdracht
Beoordeling
Werkwijze
Stap 1
Stap 2
Kennisbank
Kennisbank
Diagnostische toets
D-toets
Colofon
Fair use
« Terug
{Score}
/{MaxScore}
Thema Spijsvertering en ademhaling
Begrippenlijst: Ademhaling
Kennisbank
Verteren en verbranden
1
2
3
4
5
6
7
8
Vertering
Het afbreken van voedsel tot kleine door het lichaam opneembare deeltjes.
Verbranding
Chemisch proces waarbij energie vrijkomt uit glucose en zuurstof.
Cariës
In de volksmond 'gaatjes' genoemd. Gaatjes zijn het gevolg van beschadiging van de kalk van het tandbeen.
Mechanische vertering
Kauwen en kneden, kleiner maken van voeding door o.a. het gebit en bewegingen in maag en darmen (maag- en darmperistaltiek.
Darmperistaltiek
Afwisselende samentrekking van spieren in o.a. slokdarm en darmen; zorgt voor transport van de voedselbrij door het spijsverteringskanaal.
Maagportier
Een kringspier die de maag kan dichthouden en zo gedoseerd de voedselbrij door kan laten naar de darmen.
Chemische vertering
Omzetten van voedingsstoffen in kleinere delen door verteringssappen met enzymen (bijvoorbeeld maagsap) en zonder enzymen (gal).
Enzymatische vertering
Omzetten van voedingsstoffen in kleinere delen door enzymen in verteringssappen.
Verteringssappen
De sappen die een rol spelen bij de spijsvertering, zoals speeksel, maagsap/maazuur, galsap, alvleessap en darmsap.
Speeksel
Verteringssap, aangemaakt in speekselklieren; bestaat uit water, slijm en enzymen voor de vertering.
Maagsap
Verteringssap, aangemaakt in maagsapklieren (in de maag), bevat o.a. zoutzuur.
Galsap
Galsap, aangemaakt in de lever, bevat geen enzymen. Heeft een emulgerende werking.
Alvleessap
Alvleessap, aangemaakt door de alvleesklier, bevat enzymen die helpen bij de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Darmsap
Verteringssap, aangemaakt in dunne darm, bevat o.a. enzymen.
Kennisbank
Ademhalingsstelsel
1
2
3
4
Zuurstof
Molecuul bestaat uit twee zuurstof atomen; gas dat ontstaat bij fotosynthese in planten en nodig is voor verbranding.
Afvalstof
Niet-bruikbaar deel in het voedsel of een stof die ontstaat in het lichaam bijvoorbeeld door verbranding (koolstofdioxide) en die het lichaam verlaat.
Ademen
Opnemen van zuurstof en uitscheiden van koolstofdioxide (koolzuurgas ), inademen en uitademen, met behulp van longen, kieuwen of tracheeën. Vorm van gaswisseling.
Inademen
Middenrif trek samen, borstkas wordt groter, longen zuigen lucht aan.
Uitademen
Middenrif ontspant, borstkas wordt kleiner, longen geleiden lucht naar buiten.
Longen
Organen die betrokken zijn bij het in- en uitademen en het opnemen van zuurstof en afgeven van koolstofdioxide. Onderdeel van het ademhalingsstelsel. Uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide vindt plaats in de longen tussen longblaasjes en bloed.
Longvlies
Vlies dat samen met het borstvlies de longen met de ribbenkast verbindt, doordat de vliezen vacuüm aanelkaar zitten gezogen.
Borstvlies
Vlies dat samen met het longvlies de longen met de ribbenkast verbindt, doordat de vliezen vacuüm aanelkaar zitten gezogen.
Luchtpijp
Buis met kraakbeenringen die de mondholte verbindt met de bronchiën, waardoor lucht naar binnen en buiten stroomt.
« Terug
Versturen
Vrijgeven
×
Feedback
Opmerking:
Bijlage:
Geen bijlage toegevoegd
Upload
Verzenden
×
Afdrukken/exporteren
Geef hieronder aan welke onderdelen bij het afdrukken of exporteren meegenomen dienen te worden.
Kennisbanken
Opgaven
×
×
Fout
Sessie verloopt
De gebruikerssessie verloopt over
seconden. Klik op OK om te voorkomen dat je automatisch wordt uitgelogd.
Sessie verlopen
De gebruikerssessie is verlopen. Klik op OK om opnieuw in te loggen.
Opnieuw inloggen