Niet ingelogd
Leuk dat je aan de slag gaat. Je kunt hier gewoon oefenen. Dat mag iedereen.
Maar je bent niet ingelogd, dus je gegevens worden niet opgeslagen.
Doet je school mee, dan kun je hier inloggen.
Stap 5: Energieopwekking
Verschillende bijzondere weerselementen zijn van invloed op menselijke activiteiten, zowel in Nederland als in Spanje. Veel toeristen denken aan de klassieke Nederlandse windmolens, zoals ze te vinden zijn in Kinderdijk. Of aan de typische Spaanse molens in La Mancha, het land van Don Quichotte. Die oude windmolens met wieken van hout hebben nu vooral een toeristische en culturele betekenis, maar windkracht is nog steeds een belangrijke manier om energie op te wekken.
De moderne windmolens met drie bladen noemen we windturbines. De oude windmolen was zo’n 15 meter hoog, windturbines zijn vaak meer dan 100 meter hoog en naar verwachting zullen ze steeds groter worden, tot wel 200 meter hoog.
Nederland is vlak en het waait er vaak. Dit maakt ons land zeer geschikt om windenergie op te wekken. In de toekomst moet een steeds groter deel van de Nederlandse energieproductie duurzaam zijn. Windenergie op land en windenergie op zee helpen daar aan mee.
Een windturbine levert stroom voor zo’n 2000 huishoudens. En dat bijna twintig jaar lang.
Windturbines staan steeds vaker in groepen bij elkaar, op het land maar ook op zee.
Bekijk de video over windenergie.
Spanje doet het nog beter met windenergie. In 2014 was het aandeel windstroom zo’n 17%.
Maar Spanje is ook beroemd voor zijn energieopwekking met behulp van de zon. Er staan uitgestrekte velden vol zonnepanelen die op een slimme manier aan elkaar geschakeld zijn. Een van de grootste is die van de Gemasolarcentrale in de buurt van Sevilla. De Gemasolarcentrale heeft een capaciteit van circa 110 Gigawatt-uur per jaar. Dit is voldoende om 25.000 huizen van stroom te voorzien.
Het bijzondere aan deze centrale is dat hij ook stroom opwekt als het donker is. De energiecentrale richt zijn 2650 panelen op een ontvanger, een toren van 140 meter hoog die in het midden van de centrale staat. Hierdoor wordt 95 procent van het inkomende zonlicht opgevangen. Dat levert een flinke hitte op, tot wel 900 °C. De warmte die niet direct wordt gebruikt om stoomturbines aan te drijven, wordt opgeslagen door er tanks met zout mee te verwarmen. Met deze warmte worden in de nachtelijke uren de turbines aangedreven. Zo kan een periode van maximaal vijftien uur per etmaal zonder zonlicht worden opgevangen.
Gemasolarcentrale
- Windenergie is een schone en duurzame vorm om energie op te wekken.
Waarom kunnen we niet al onze energie met windmolens opwekken? Geef twee redenen waarom dat niet kan. - Waardoor kan de Gemasolarcentrale nooit 100% van de aanwezige zonnepanelen benutten om het zonlicht op te vangen?