{Score}/{MaxScore}

Begrippenlijst

Kennisbank  Democratische Revolutie
Kolonie
Een kolonie is een overzees gebiedsdeel dat onder het bestuur van een ander land staat. Vaak wordt zo'n gebied veroverd om winst mee te maken.
Grondwet
De grondwet is de belangrijkste wet van een staat.
Er staat in wie de macht uitoefent en hoe dat gebeurt. En de rechten en plichten van elk individu worden erin beschreven.
Protectionistische politiek
Politieke regels om de handel van het eigen land te beschermen. Engeland zorgde ervoor dat in de koloniën alleen Engelse producten verhandeld mochten worden.
George Washington
George Washington (1732 - 1799) was leider van het Continentale leger in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
Hij was de eerste president van de Verenigde Staten.
Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring
Een verklaring die geschreven werd door Thomas Jefferson. De Engelse koloniën in Noord-Amerika verklaarden zich daarmee op 4 juli 1776 onafhankelijk.
Vredesonderhandelingen Engeland
In 1782 besloot Engeland om vrede te sluiten met de dertien voormalige koloniën. De Engelse troepen trokken zich terug. Kort daarna werden de Verenigde Staten van Amerika gesticht.
Thomas Jefferson
Thomas Jefferson (1743 - 1826) schreef de tekst voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.
Hij was aanhanger van de Verlichting.
Continentale leger
Leger van de dertien Engelse koloniën in Noord-Amerika. De soldaten waren vrijwilligers.
Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog
Veel inwoners van de Engelse koloniën in Noord-Amerika wilden niet langer onder Engels gezag leven.
Ze kwamen in opstand tegen de Engelse overheid.
De kolonisten voerden oorlog (1774 - 1783) tegen de Engelse overheersers. Ze wilden dat hun gebied een nieuw onafhankelijk land werd. Dat werd de Verenigde Staten van Amerika.
Trias politicas
'Trias Politicas' betekent 'de driemachtenleer'. Het werd bedacht door Verlichtingsfilosoof Montesquieu. Het is een politiek systeem dat ervoor zorgt dat de macht in drie delen is verdeeld: de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. Het idee achter de Trias Politica was dat niet een macht sterker zou zijn dan de andere twee.
Koning George III van Engeland
Koning George III was koning van Engeland. Hij voerde veel oorlogen. Om die te kunnen betalen verhoogde hij de belastingen.
Migrantenstroom
Grote groep mensen die van één land naar een ander land verhuizen. In de 17e en 18e eeuw kwam er zo'n stroom op gang van Europa naar Amerika.
Jacobijnen
De Jacobijnen waren gewone mensen uit de derde stand. Ze wilden dat het gewone volk het goed kreeg.
Zij wilden bezit en macht eerlijk verdelen. Ze wilden dat het christendom verboden werd.
Periode van terreur
De Jacobijnen grepen de macht in Frankrijk. Hun leider werd de advocaat Robespierre. Er volgde een periode van terreur. Tegenstanders werden gevangen gezet en onthoofd. Er vielen veel doden.
Girondijnen
Girondijnen waren een groep rijke burgers uit de derde stand. Ze wilden dat hun groep het goed kreeg.
Ze wilden dat de macht van de koning verkleind werd. Ze wilden kiesrecht. En ze wilden de standenmaatschappij afschaffen.
Nationale Garde
De Nationale Garde was een leger van vrijwilligers.
Het werd tijdens de Franse Revolutie opgericht door het volk. De Nationale Garde moest de orde bewaken en het land verdedigen.
Eed op de Kaatsbaan
Na de ruzie tijdens de vergadering van de Staten-Generaal gingen vertegenwoordigers van de derde stand naar een kaatsbaan. Dat was een soort sporthal. Ze legden daar een eed af waarmee ze beloofden een grondwet te maken.
Democratische revolutie
Ingrijpende politieke verandering, waarbij een democratische grondwet ingevoerd wordt.
Franse Revolutie
De Franse Revolutie brak op 14 juli 1789 uit toen de bevolking van Parijs in opstand kwam tegen de koning. Het Parijse volk bestormde de Bastille (gevangenis). Het volk eiste inspraak en richtte zelf een regering op. Frankrijk werd toen een republiek.
Robespierre
De advocaat Robespierre was de leider van de Jacobijnen. De Jacobijnen grepen de macht. Er volgde een periode van terreur. Tegenstanders werden gevangengenomen en onthoofd. In 1794 werd hij zelf onthoofd.
Lodewijk XVI
Lodewijk XVI was koning van de Fransen tot 1792.
Zijn voorgangers hadden al het geld uit de schatkist opgemaakt. Hij riep sinds lange tijd de Staten-Generaal bij elkaar en vroeg om extra geld. Toen hij dat niet kreeg ontstond er veel onvrede onder het volk. Hij probeerde te vluchten, maar dat mislukte. Hij werd ter dood veroordeeld.
Napoleon Bonaparte
Na de Franse Revolutie was de regering een rommeltje. In 1799 greep generaal Napoleon Bonaparte de macht. In 1804 liet hij zichzelf tot keizer van Frankrijk kronen.
v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next