{Score}/{MaxScore}

Stap 3: Vijf smaken

De zintuigcellen in de smaakknopjes kunnen vijf soorten smaakstoffen waarnemen:
zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Als je eet en drinkt lossen de smaakstoffen gedeeltelijk op in het speeksel. Ze komen in contact met de smaakknopjes. Via de zenuwen gaan er impulsen van de zintuigcellen naar de hersenen en zo wordt het mogelijk om een smaak te proeven.

Ga aan de slag in tweetallen.
Suiker is een zoete smaak die je waarneemt met de smaakzintuigen die in je tong zitten.
Je maakt zelf een verdunningsreeks van zes oplossingen met een afnemende concentratie suiker.

Je onderzoekt bij welke concentratie je geen suiker meer proeft.

Onderzoek: Hoe goed kun je proeven?

  • Download de onderzoeksopzet Hoe goed kun je proeven?.
    Maak een kopie van het werkblad in je eigen omgeving (Bestand - Een kopie maken...) of download het werkblad (Bestand - Downloaden als).
  • Lees de onderzoeksopzet een keer helemaal door.
  • Maak gebruik van de informatie in de Gereedschapskist.
  • Zoek de benodigdheden bij elkaar.
  • Voer het onderzoek uit zoals beschreven onder de werkwijze.
  • Maak het onderzoeksverslag.
  • Beoordeel eerst samen het onderzoeksverslag.
  • Laat het verslag vervolgens beoordelen door jullie docent.
Gereedschapskist  Natuurwetenschappelijk verslag maken
v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next