Stap 3: Stop voedselbederf
Wanneer voedsel bederft, herken je het vaak aan een vieze geur, smaak of zie je schimmels.
Maar ook voedsel waaraan je niets ziet, ruikt of proeft, kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar voor bedorven voedsel.
Door voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren kun je het langer goed houden.
Je gaat een passend bewaardoosje ontwerpen voor een voedingsmiddel.
Je kunt dit bijvoorbeeld doen voor rijst, vlees/vleeswaren, kaas, fruit of brood.
Je werkt hierbij in drie- of viertallen en je werkt samen aan één voorstel.
- Download de ontwerpopzet voor het Bewaardoosje.
Maak een kopie van het werkblad in je eigen omgeving (Bestand - Een kopie maken...) of download het werkblad (Bestand - Downloaden als).
- Lees de opzet een keer helemaal door.
- Voer de vier fases uit.
Fase 1 Analyseer en beschrijf het ontwerpprobleem
Breng het probleem in kaart. Noteer hiervoor de antwoorden op het antwoordenblad.
Vermeld ook waar je de informatie hebt gevonden.
Fase 2 Stel een programma van eisen op
Aan de hand van de vragen die je hebt beantwoordt kun je een programma van eisen (PvE) opstellen.
Waar moet het bewaardoosje aan voldoen?
Tip
Ga bij het opstellen van een programma van eisen uit van minstens 3 personen/organisaties die belang hebben bij het bewaardoosje. Bijvoorbeeld de gebruikers, maar ook de leveranciers van de levensmiddelen of de producenten van het bewaardoosje.
Fase 3 Bedenk uitwerkingen
Denk aan eigenschappen en taken van het bewaardoosje. Hoe kun je daaraan voldoen?
Noteer verschillende manieren waarop je eraan kunt voldoen.
Fase 4 Maak het ontwerpvoorstel
Maak een tekening van je uiteindelijke ontwerp en maak een verkooppraatje.
Verzin ook een naam voor je product. Waarom is jouw product zo goed om bederven tegen te gaan?
- Vul samen de beoordeling in.
- Laat de docent ook de beoordeling invullen.