{Score}/{MaxScore}

Stap 1: Kennisbank

Bacteriën en schimmels kunnen je voedsel bederven.
Handen wassen helpt, maar er zijn ook manieren waarop de werking van schimmels en bacteriën in voedsel kunnen worden tegengewerkt of waardoor ze kunnen worden gedood.

Bestudeer in de Kennisbank het onderdeel 'Hygiëne en conserveren'.

Kennisbank  Hygiëne en conserveren

Test je kennis
Beantwoord de volgende vragen over de theorie in de Kennisbank.

Waardoor bevatten voedingsmiddelen altijd wel bacterie- of schimmelsporen?

Waar of niet waar?

I  Als je een pak met gesteriliseerde melk open laat staan, kunnen er geen bacteriën in groeien.
II Zuur of conserveringsmiddelen kunnen voedsel langer houdbaar maken.

Waar of niet waar?

I  Eerst steriliseren en later vacuüm verpakken is een goede manier om te conserveren.
II Pasteuriseren is maar tijdelijk, daarna kunnen bacteriën weer groeien.

Waar of niet waar?

I  Drogen, invriezen en pekelen werken doordat er geen water in het voedsel meer zit.
II Salmonella bacteriën kun je doden door het voedingsmiddel goed te bakken.

Waar of niet waar?

Vriesdrogen is geen conserveringsmethode.

Waar of niet waar?
Salmonella bacteriën kunnen voorkomen op rauwe kip.
Gebruik een ander mes en snijplank als je groente gaat snijden.

v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next