{Score}/{MaxScore}

Stap 4: Eten van het seizoen

Wist je dat groente en fruit regelmatig al vele kilometers heeft afgelegd voordat jij het eet?
Een kiwi uit Nieuw-Zeeland? Sperziebonen uit Egypte? Sinaasappels uit Spanje? Galiameloenen uit Israël?

In veel gevallen is voeding wat door Nederlandse boeren is verbouwd beter voor het milieu dan voedsel uit een ander land te halen. Je kunt dan kijken naar de hoeveelheid energie die het kost om het voedsel naar Nederland te halen.

Voor voedsel dat over een kortere afstand vervoerd wordt is minder brandstof nodig en is ook minder milieuvervuiling. Wanneer voedsel korter onder weg is, is ook conservering niet of minder nodig.
Dit beperkt ook weer de benodigde energie.

Eten dat in een bepaald seizoen geoogst en beschikbaar komt in de winkel, noem je seizoenseten of seizoensproducten.

In tweetallen:

  • Zoek op de volgende websites wat het seizoenseten van deze maand is:
  • Zoek samen op welke seizoensproducten er uit Nederland komen.
    Maak hiervan een ingrediëntenlijst met Hollandse seizoensproducten.
    Let op dat je kiest voor gezonde producten, dus veel groente en fruit en weinig vet, suiker en zout.
  • Stel met jullie ingrediënten een recept op. Hierbij kun je de volgende bronnen gebruiken:
  • Hoe ziet jullie gezonde Hollandse seizoensmaaltijd eruit? Noteer het recept en plaats een foto erbij van jullie gerecht.
  • Bundel alle recepten van jullie klasgenoten samen om zo een Hollandse seizoensmaaltijd receptenboek te krijgen!
    Maak een logische indeling van jullie receptenboek. Groente bij groente, of seizoen bij seizoen.
v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next