Schijf van vijf
Er zijn zes soorten voedingsstoffen. Je hebt ze alle zes nodig om gezond te blijven.
Om een gezonde maaltijd te maken gebruik je de Schijf van vijf.
In de schijf van vijf zijn voedingsmiddelen met veel dezelfde voedingsstoffen bij elkaar geplaatst. Een gezonde maaltijd heeft voedingsmiddelen uit elk vak.
Van de voedingsmiddelen uit de kleine vakken heb je minder nodig dan van de grote vakken.
Groente en fruit
Voedingsmiddelen: Groente en fruit. Belangrijkste voedingsstof: vitamines en mineralen
Smeer- en bereidingsproducten
Voedingsmiddelen: Margarine, halvarine, bak-en-braadvet, olijfolie en zonnebloemolie. Belangrijkste voedingsstof: vetten
Vis, peulvruchten en zuivel
Voedingsmiddelen: Vis, peulvruchten, ongezouten noten, eieren en vegetarische producten. Zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Belangrijkste voedingsstof: eiwitten
Brood, graanproducten en pasta
Voedingsmiddelen: Volkoren knäckebröd, volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst. Belangrijkste voedingsstof: koolhydraten
Dranken
Voedingsmiddelen: Kraanwater, thee en koffie. Belangrijkste voedingsstof: water
|